2013. augusztus 12., hétfő

Az új Nagyerdei Stadion

Látványterv




A stadion tervezési alapadatai:


• labdarúgó pálya mérete- 68x105 m

• nézőszám összesen: 20.020 fő
• debreceni szurkoló és családi szektor 
• B-közép szektor 
• vendég szurkolói szektor 
• VIP-ülőhelyek 
• SKY box páholyok 
• média ülőhelyek 
• akadálymentes ülőhelyek

UEFA besorolás: 


• IV. kategória

• VIP-parkoló mérete: 150 férőhely
• a TV-közvetítés felvonulási területe: 1000 m2
• média ülőhelyek száma: 150 fő
• rádió és TV-kommentátori helyek száma: 50 db
• UEFA delegációs helyiség és tárgyaló: van
• bírói öltöző: 3 db

Sportolói öltözők száma: 4 db

Sajtó terület: 1.000 m2
VIP-terület: 1.500 m2 
SKY-boxok száma: 26 db


Történeti aspektus

A labdarúgó stadionok tervezésének története négy jól elkülönülő szakaszra osztható. Az egyes stadiongenerációk az adott kor igényeit, elvárásait, lehetőségeit tükrözik. Napjainkban a harmadik generációs stadionok korát éljük, de kialakulóban van az úgynevezett negyedik generációs stadion archetípusa is. A negyedik generációs stadion sajátossága, hogy túlmutat magán a stadionfunkción, és környezetében olyan közösségi tereket hoz létre, melyek a hétköznapok során élményparkot és programokat biztosítanak a nagyközönségnek. A stadionok számos egyéb sport, szolgáltató és szórakoztató funkcióval egészülnek ki.

Debrecen - Nagyerdő

A negyedik generációs struktúra kialakítása szempontjából ideálisnak bizonyult tervezési helyszínként a debreceni Nagyerdő területén 1934-ben épült, de mára vészesen leromlott stadion és környezete. A park gyönyörű növényállománya, a műemlékileg védett víztorony párosa egyedi atmoszférát kölcsönöz a területnek. Tervezési alapelvünk volt a park megóvása, faállományának lehetőség szerinti maximális védelme. A parkba egy hullámzó vonalvezetésű, pihenő és vízfelületeket is tartalmazó, 1100 méter hosszúságú sétaút kerül, mely a stadion látogatói megközelítésén túl több aktív zónára osztja a parkot. Az érkezési téren ködszínház, fényjáték szökőkút fogadja az ide látogatókat, mely alatt egy 300 férőhelyes mélygarázs kerül kialakításra. Ezen a területen gördeszka pálya is helyet kap. Az északi kapu megőrzendő pilonjain keresztül tárul fel egy rendezvénytér. A sportterületeket a park szintjén fitness és szabadidő funkcióhoz csatlakozó terek gazdagítják. A park vegetációval sűrűbben nőtt, keleti területén tanösvény valamint erdei futópálya kerül kialakításra. A park zöld lombkoronája alatt egyedülálló sport és rekreációs terület jöhet létre, mely a Nagyerdő jelenleg is meglévő vonzerejére épít. A Nagyerdő egy találkozási hellyé válhat, ahol mind a város, mind a környező települések lakosai programra találhatnak.

A Nagyerdei Stadion

A stadion épülete a sétaúttal körülhatárolt tér fókuszában kapott helyet. A transzparens héjszerkezet lehetővé teszi, hogy az épület integrálódjon a parkba, annak részévé váljon. A zöld lombok látványa a stadion minden pontjából érvényesül. A park és az aréna ilyen viszonya teszi nemzetközi szinten is egyedülállóvá a Nagyerdei Stadiont. A tervezés és építés során nemzetközi LEED Gold minősítés elérését tűztük ki célul. Ez a minősítés a stadion építésére és üzemeltetésének költségeire, energiafelhasználására vonatkozóan állít komoly feltételeket. A környezettudatos megrendelői és mérnöki hozzáállás eredményeként hosszútávon fenntartható fejlesztés valósulhat meg. 
A létesítménynek a külső megnyitásokon, kapcsolatain túl fontos része az aszimmetrikus lelátó, mely az adott lehetőségeket kihasználva a maximális nézőszám elérését biztosítja. Az egykaréjos lelátó-kialakítás a funkcionális egyszerűségen túl a közösségi összetartozás érzetét is erősíti. A könnyed szerkezeti és ésszerű funkcionális kialakítás miatt a belső elrendezés világos, könnyen átlátható és megérthető. Az szurkolói érkezőszint, parkszint, valamint VIP-szintek jól elkülönülnek. A küzdőtér park felé történő megnyitása funkcionális okokon túl lehetőséget ad a Virágkarnevál idején történő beközlekedésre, valamint a stadionban rendezett koncertek nézőmozgatását is megoldja.
A páratlan természeti környezet újra benépesülhet, közösségi élettel telhet meg, ezáltal a mindennapok szerves részévé válhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése