2012. október 18., csütörtök

Debreceni este



Virtuális séta




Debrecen Kossuth terén a Kossuth-szobortól pát méterre különleges térburkolattal találkozhat a járókelő. A városi címer mozaiknak lerakva lett megörökítve Cs. Uhrin Tibor festő és iparművész keze által. A debreceni mozaik városcímer 2000-ben készült el. Az üvegmozaik muránói üvegből készült, és csodálatos színekben pompázik. Az kör alakú alkotás átmérője 3,2 méter, és az 1x1 cm-es lapocskákból 120 darab lett elhelyezve egy bronzgyűrűben. A bronzgyűrű felirata a címer eredetéről tájékoztat: „Debrecen címerpajzsa a 16. században alakult ki. Az első címer 1660-ból maradt ránk, a régi városháza falát díszítette. A többször módosított, majd I. Lipót császár és király 1693. év április 11-én kelt adománylevele alapján elfogadott városcímer. Debrecen 2000.”


A debreceni Hotel Aranybika szálloda épülettömbje előtt álló zenélő szökőkút Magyarország egyik legnagyobbja, 2004 óta áll a főtéren. Alkotója Pázmándi Antal Munkácsy-díjas keramikus és szobrászművész. A szökőkút anyaga elsősorban többféle kerámia.


Átadták a megújult debreceni Halköz teret, amely 133 millió forintba került. Új a burkolat, újak a padok is és egy szökőkút is díszíti a teret, ahol fényjáték teszi hangulatosabbá az estéket.